Klubbens historia

Liz och Lasse Parmler hade i slutet av 1968 kommit till gården som då var byggd för kött och spannmålsproduktion. Stadsbebyggelsen kröp närmare och ett ökat behov av fritidsaktiviteter uppstod. Planer på att starta en ridskola tog fasta former och ladugården byggdes om till stall. Stallet planerades för cirka 45 hästar och av det resterande utrymmet gjordes bl. a. sadelkammare och manege. Manegen fick måtten 17 x 20 meter och var i minsta laget!

Den 20 februari 1969 bildades Clarebergs Ridklubb. Klubbens målsättning var:

• Att bli en aktivt arbetande klubb som skulle tillgodose större delen av Hisingen och Angeredområdet med möjlighet till lektionsridning för barn och vuxna.

• Att ge barn och ungdom med hästintresse möjlighet till en samvaro med hästen i centrum.

• Att ge de aktiva ryttarna möjlighet till ännu en tävlingsplats, då främst i hoppning, dressyr och fälttävlan.

Ridintresserade letade sig nu ut till Clareberg och behovet av att utöka blev akut. Fler hästar och en större manege behövdes. Böner hos kommunen gav inget gehör och klubben prövade alla möjligheter till att öka sina inkomster. 1976 fick klubben hjälpa till att arrangera ”Polska Veckan”  på Scandinavium. Detta gjorde man så bra att de året därpå fick förtroendet att stå för ”Gothenburg Horse Show”, som blev en jättesuccé.

Inkomsterna från detta arrangemang gjorde att man vågade ta språnget att i egen regi bygga ett nytt ridhus. Detta invigdes 1979 och klubbens medlemmar alla kategorier fick en anläggning som på den tiden innehöll alla faciliteter man kunde önska sig, toaletter, möjlighet till att klä om och även duscha för de som så önskade, cafeteria, isolerad manege, ja listan kan bli lång när det gäller att ta fram förbättringarna. En sak som gav stor uppmärksamhet var att klubbens aktiva tävlingsryttare fick nu möjligheter till regelbunden träning i dressyr och hoppning för duktiga instruktörer. Clarebergs tränare på den tiden var bland andra Lars Parmler, Reine Hermanssson, Jan Schöneman. Detta resulterade i ett flertal SM medaljer, bl. annat:

- 5 SM tecken i lagallsvenskan i hoppning.
- 3 SM tecken i hoppning individuellt
- 1 SM tecken i hoppning för juniorer
- 3 SM Guld i Nordiska Mästerskap i hoppning

Det blev ett stort lyft för Clarebergs Ridklubbs medlemmar, ridskoleverksamheten som alltid varit basen i vår verksamhet kunde i det nya ridhuset bedrivas i en miljö som var gynnsam för både medlemmar, hästar och anställda.

Uppdaterad: 14 AUG 2017 22:20