Hoppa till sidans innehåll

Clarebergs gårds historia


Clarebergs gård i Kärra byggdes någon gång i slutet av 1600-talet. Gåvobrevet som gav Johan von Seth besittningsrätten finns fortfarande kvar och är daterat den 22 oktober 1698. Men den ursprungliga gården tror man fanns redan på 1400-talet, då förekommer gården för första gången i skrift.

På 1700-talet blev Magnus Lagerström, direktör vid Ostindiska Companiet, ägare. Han gifte sig med Clara Olbers och gården som ursprungligen hette Berg, fick tillnamnet Clara = Claraberg, han ville hedra sin hustru och detta skedde den 9 juni 1756. Namnet har av någon okänd anledning ändrats till Clareberg och stavas även med K ibland. Magnus Lagerström var ledamot av Svenska Vetenskaps Akademien, således en mycket lärd man, med sinne för konst och litteratur, han översatte bl.a. Molieres ” Tartuffe” till det svenska språket. Under sin tid på gården anlade han även en tobaksplantage på ägorna.

Enligt traditionen skall Karl XII själv på väg till Norge 1718, ha övernattat på Clareberg. Vid renoveringen 1926 återställdes så långt som det var möjligt den sovalkov på nedre botten, där kungen ska ha sovit. Själva sängen och sängkläderna är dock sedan länge försvunna enligt uppgift försålda på auktion av en senare ägare till gården. Den kudde, på vilken monarken skall ha vilat finns på gården men det är mer än tveksamt om det verkligen är fråga om den ursprungliga kudden.

Under åren som gick hade gården flera olika ägare. 1858 ägdes gården av en patron vid namn Johan Olof Sandbäck, Han råkade omsider i ekonomiska svårigheter och under sina sista år som ägare sålde han ut åtskilliga värdefulla inventarier. Lyckligtvis kunde Göteborgs Historiska Museet år 1916 tack vare en gåva lösa in en större del av interiören från 1700-talets tidigare hälft, såsom alkov, kakelugnar, tapeter, paneler och dörrpartier mm. Museet återskapade en matsalsinteriör samt en sängkammarinredning. Tyvärr ligger de numera i malpåse. Patron Sandbäck, tvangs sedermera sälja gården, men det berättas att han därefter i flera år försörjde sig på att sälja antikviteter som han bevarat från gården.

I början av 1900-talet av CTC-pannans konstruktör, vid namn G.R. Tellander. Han ägde gården fram till 1926 då den köptes den av Lorenz H Christiansen och hans hustru Märta. En omfattande reparation gjordes, vatten och el drogs in. Till gården skaffades omkring 1930 en traktor som var den första i byggden. Den magnifika ladugården stod färdig 1937 och betraktades som en av Sveriges modernaste. Gården hade då eget mejeri med anställd mejerska och sålde pastöriserad mjölk, s.k. kontrollmjölk, bland annat till Göteborgs skolor, Carlanderska sjukhuset och flera privathushåll.

Gården drevs som mjölkgård och hade mycket höga hygienkrav. Personalen stod under ständig läkaruppsikt. Detta ledde till att Hälsovårdsnämnden lät dem buteljera mjölken på gården, varifrån den levererades direkt till köpare i staden. Den såldes under benämningen ”Kontrollmjölk”.

När jordbruket var som intensivast hade man nittiotalet kor, förutom hästar, får och höns. Då fanns på gården inspektor, ladugårdsförman, mejerska, trädgårdsmästare, sex statarfamiljer samt kokerska och husa. År 1966 upphörde gården med mjölkkor och året efter även med köttdjur. Tidigare odlades mest brödsäd men senare fick foder – och oljeväxter allt större betydelse. I slutet av 1960-talet hade tiden runnit ikapp Clarebergs Gård. Göteborgs stad krävde mer utrymme, och en motorväg planerades över ägorna. 1968 arrenderade GAAKO, Riksbyggen och HSB ekonomibyggnaderna, ängarna och åkermarker bebyggdes. Märta Christiansen hade då drivit gården i 61 år! Märta Christiansen ägde fram till sin död, huvudbyggnaden och parkområdet. Sedan 1995 ägs gården av Kent Jigberg.

Uppdaterad: 14 AUG 2017 21:34


Inlogg elevportalen


Går även bra med SMS! 

Ridskolans riktlinjer gällande Covid-19:

Vår verksamhet pågår i stort sett som vanligt och vi följer noga den information och de rekommendationer som ges från Folkhälsomyndigheten och andra beslutande organ.

Vi är måna om allas hälsa och välmående - här kommer våra riktlinjer för att vi skall kunna fortsätta vår ridverksamhet:

Om du känner dig sjuk eller krasslig, har symtom på luftvägsinfektion, eller har haft misstänkt smitta i din omgivning, så ber vi dig att inte komma till din lektion eller till anläggningen.
Personalen har rätt att skicka hem någon som misstänks vara sjuk.
• Vi ber våra elever att bara komma till ridskolan i anslutning till sin ridlektion och max 1 medhjälpare per elev. Stanna inte kvar på anläggningen längre än nödvändigt. Kom och rid, håll avstånd, och åk därefter hem.
• Tänk på att hålla avstånd till varandra, hosta eller nys i armvecket samt att inte ta i hand eller krama varandra.
• Vi uppmanar alla att följa myndigheternas rekommendationer: Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten.
• Tänk på att byta om hemma, om det är möjligt, för att undvika trängsel i omklädningsrummet.
• Vi kommer att lägga ut borstar och hovkratsar i särskilda korgar på ett antal ställen, där det är tomma spiltor, för att undvika trängsel i putsrummet.
• Vi ber våra elever att efter ridningen skölja hästarnas bett i respektive hästs vattenkopp eller spann istället för i putsrummet.
• När lektionen är klar ber vi att den ryttare som ska rida tar över från hästens högra sida vid bytet, eleven som ridit lektionen innan lämnar över från vänster sida.
• Undvik trängsel vid den lilla dörren in till manegen, och se till att hålla avstånd när ni väntar på att få komma in i manegen till er lektion.
• För att minimera trängsel och antalet personer i receptionen sitter nu hästlistan på glasrutan till entrédörren till klubbhuset så att den kan läsas utifrån. Vänta gärna utomhus eller i bilen om din häst går lektionen innan och ni inte har anledning att vistas i stall eller klubbhus.
inbrott sidobanner

Postadress:
Clarebergs RK - Ridsport
von Seths Gata 11
42533 Hisings Kärra

Kontakt:
Tel: 0721573260
E-post: This is a mailto link

Se all info